Gezondheid·Persoonlijk·Verslaafd

Welkom op mijn blog!

Hoi, ik ben Marieke en dit is mijn blog!

Aanstaande maandag ga ik geopereerd worden. Ik ga een maagverkleining krijgen, en wil mijn weg hierin heel graag vastleggen. Vooral voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen, en alle anderen die eventueel benieuwd zijn.

Ik ben 29 jaar oud, en heb op mijn 16e een binge-eetstoornis ontwikkeld doordat ik een aantal dingen meegemaakt heb. Onder andere het altijd al gehad hebben van een laag zelfbeeld, het leven met een verslaafde broer, het verliezen van mijn man aan zelfdoding en een daarop volgende ongezonde relatie hebben bijgedragen aan het in stand houden van het ongezonde gedrag wat ik op mijn 16e begon te vertonen om met mijn emoties om te gaan. En wat ervoor zorgde dat ik nog een grotere hekel aan mezelf begon te krijgen, waardoor ik steeds minder de behoefte had om goed voor mezelf te zorgen.

Ik heb mezelf in deze periode voor alles wat vies en vuil is uitgemaakt. Ik was een varken, ik was smerig, ik was een vreetzak, noem maar op… En ik doofde de pijn die anderen me toebrachten, maar vooral ook die ik mezelf toebracht, met eten en het kopen van leuke dingen (ook als ik er geen geld voor had). Het dieptepunt in mijn zelfhaat bereikte ik in januari 2018, toen ik al middenin het proces voor een bariatrische operatie zat. Ik werd geconfronteerd met een aantal hele grote rekeningen en moest toegeven dat ik verslaafd was. Aan eten, en kopen. En deze verslaving had de overhand gekregen op me. Ik was machteloos.

Inmiddels ben ik aan het leren dat ik geen vreetzak ben en dat ik ook niet “zomaar” een gat in mijn hand heb, maar dat er iets in mijn hersenen is waardoor ik een eet- en koopverslaving ontwikkeld heb. En daar is ook een stukje zorg voor nodig. Hiervoor bezoek ik wekelijks meetings.

De meetings waar ik kom zitten vol mensen die aan allerlei dingen verslaafd zijn, van drugs en seks tot gokken en shoppen. En dat is zo gaaf. Want ondanks dat we allemaal aan iets anders verslaafd zijn, is de herkenning altijd groot. We hebben namelijk allemaal een aantal dingen gemeen. Één van die dingen is dat we chronisch ziek zijn, en dat we dus altijd actief met ons herstel bezig mogen zijn om echt gezond te mogen blijven. Omdat we dat verdienen. En zo ook ik. Daar wil ik over schrijven, zodat ik hier later op terug kan kijken en kan zien waar ik ooit begonnen ben.

Advertenties