Over mijn haiku’s

In 2011 en 2012 begon ik met het schrijven van Haikus. Een Haiku is een kort Japans gedicht wat bestaat uit 3 regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen.Over het algemeen is het een klein gedicht waarin een beeld geschept wordt. De Japanse haiku’s bevatten elementen uit de natuur, en hebben vaak een persoon en een verwijzing naar een jaargetijde erin. Mijn haiku’s hebben deze elementen vaker niet dan wel, en gaan eerder over dingen die binnen mijn belevingswereld passen.

Oorspronkelijk was het een manier voor mij en mijn Amerikaanse vriend, Wilhelm, om samen onze creativiteit te uiten. Omdat we het grootste gedeelte van onze relatie ruim 8000 km van elkaar vandaan woonden, zagen we elkaar (behalve elke avond op skype dan) maar heel erg weinig voordat we trouwden. Samen schrijven hielp ons de periode waarin we niet samen konden zijn overbruggen, en onze favoriete vorm was de haiku. Omdat hij kort is, en scherp, en het een enorme uitdaging is om binnen een gedicht wat uit 17 lettergrepen bestaat een heel verhaal te vertellen.

Ondanks dat ik inmiddels nu ruim 3 jaar weer alleenstaand ben, is de haiku me altijd wel een beetje bijgebleven. Op Inktbloesem deel ik zo af en toe één van mijn mini verhaaltjes in dichtvorm. Deze zijn wel Engelstalig. Als het op haiku’s aankomt, vind ik het makkelijker om mezelf uit te drukken in die taal.

Ik heb de comments hiervoor uitgezet, omdat ze erg persoonlijk zijn.

 

Of black and silver
Do I still dream, forgetting
Who we were before